Dag van de Leraar: Robin Williams

Ik mocht deze week weer eens een les observeren en het was er zo een. Het was er werkelijk een van Robin Williams. Dead Poets Society en Good Will Hunting: in beide films werd ik zo geraakt door de echtheid en de bevlogenheid van de docent.

En dat zag ik deze les. Betrokken leerlingen, die op coöperatieve wijze, door enthousiasme en de juiste vragen echt aan de slag gingen. Bij het starten van de les stelden ze zich zelf vragen, en deden ze een gooi naar definities van (schrik niet, 2e klassers voortgezet onderwijs) globalisering, amerikanisering en internationalisering. Gaandeweg de les kregen de leerlingen meer weet en besef van deze woorden en hun betekenis. Het eindigde met groepspresentaties en een check bij de hele klas: wat hebben we geleerd? Wat kunnen we ermee? Hoe vertaal ik dit naar andere vakken? En naar de dag van morgen?

De docent inspireerde, stelde vragen, vroeg door, en nog eens. En transpireerde. Van bevlogenheid.

5 oktober, dag van de leraar: ik denk even speciaal aan hem: bedankt, ook namens heel veel leerlingen.